ПрАТ СК "Грандвіс"

Код за ЄДРПОУ: 22821660
Телефон: (0462) 6-9999-6
e-mail: office@grandwis.com.ua
Юридична адреса: пр-т Перемоги, буд. 127, м. Чернігів, 14013, Україна
 
Дата розміщення: 29.04.2016

Річний звіт за 2015 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Примiтки до фiнансової звiтностi, складеної вiдповiдно до мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi
Текст примiток
Примiтки до фiнансової звiтностi за 2015 рiк.
Коротка характеристика страховика та його дiяльностi
Iдентифiкацiйний код (ЄДРПОУ) 22821660
Повне найменування українською мовою ПРИВАТНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО “СТРАХОВА КОМПАНIЯ “ГРАНДВIС”
Скорочена назва пiдприємства ПрАТ СК “Грандвiс”
Дата державної реєстрацiї Виконком Чернiгiвської мiської Ради народних депутатiв №314-р вiд 04/10/1995 р.
Мiсцезнаходження пр-т Перемоги, 127, м.Чернiгiв
поштовий iндекс 14013
телефон (0462(2)) 6-9999-6, 4-00-38, 4-01-49
факс (0462) 6-9999-6
e-mail office@grandwis.com.ua
Офiцiйна сторiнка в iнтернетi www.grandwis.com.ua
Країна реєстрацiї Україна
Органiзацiйно-правова форма акцiонерне товариство
Банкiвськi реквiзити р/р 26502000750 в ПАТ Полiкомбанк” м.Чернiгова, МФО 353100
Валюта звiтностi гривня
Компанiя надає послуги з недержавного страхування ,iншi, нiж страхування життя, вiдповiдно до отриманих лiцензiй.
Суттєвi положення облiкової полiтики
Звiтнiсть пiдготовлена на основi iсторичної собiвартостi, за винятком групи основних засобiв “Будинки та споруди” оцiнки будiвель, якi вiдображенi за переоцiненою вартiстю у вiдповiдностi до МСБО 16 «Основнi засоби». Стандарти бухгалтерського облiку, якi були запровадженi страховою компанiєю не вплинули на результати дiяльностi та фiнансовий стан страхової компанiї за 2015 рiк.
Основнi засоби
Всi об'єкти основних засобiв Компанiї станом на 01.01.2015 року облiковуються в бухгалтерському облiку за моделлю собiвартостi.
Власнi активи - об'єкти основних засобiв вiдображаються у фiнансовiй звiтностi за фактичними витратами за вирахуванням накопиченої амортизацiї та збиткiв вiд знецiнення. У разi, якщо об'єкт основних засобiв складається з декiлькох компонентiв, що мають рiзний строк корисного використання, такi компоненти вiдображаються як окремi об'єкти основних засобiв.
Визнання, облiк та оцiнка основних засобiв вiдбувається в Компанiї на основi МСБО 16 «Основнi засоби» з урахуванням зазначених в цьому Положеннi застережень.
Основним засобом визнається актив, якщо очiкуваний термiн його корисного використання (експлуатацiї), установлений засiданням постiйно дiючої iнвентаризацiйної комiсiї, бiльше одного року. Облiковою одиницею основних засобiв вважати об'єкт основних засобiв.
Придбанi (створенi) основнi засоби визнаються за первiсною вартiстю, яка складається з вартостi придбання та витрат, що безпосередньо належать до придбання або доведення об’єкту до робочого стану.
З метою ведення бухгалтерського облiку створюються наступнi групи основних засобiв:
-група 4 «Машини та обладнання»;
-група 5 «Транспортнi засоби»;
-група 6 «Iнструменти, прилади та iнвентар (меблi)»;
-група 9 «iншi основнi засоби»;
Факт готовностi основних засобiв до експлуатацiї пiдтверджується наказом Голови Правлiння Компанiї. Очiкуваний строк корисного використання об'єкта основних засобiв встановлюється Додатком до цього наказу.
При визнаннi строку корисного використання (експлуатацiї) слiд ураховувати:
очiкуване використання об'єкта з урахуванням його потужностi або продуктивностi;
фiзичний та моральний знос, що передбачається;
правовi або iншi обмеження щодо строкiв використання об'єкта та iншi фактори.
Очiкуванi строки корисного використання спецiалiзованої лiтератури з питань страхування, оподаткування, ведення бухгалтерського облiку та пiдписних видань (газети, журнали, брошури) встановлюється один рiк.
На дату балансу основнi засоби (крiм групи «будiвлi i споруди») облiковуються за первiсною вартiстю (собiвартiстю) з вирахуванням суми зносу та накопичених збиткiв вiд зменшення корисностi.
Будiвлi та споруди пiсля первiсного визнання облiковуються за переоцiненою вартiстю (справедливою вартiстю).
Амортизацiя окремого об'єкта основних засобiв розраховується iз застосуванням прямолiнiйного методу, за яким рiчна сума амортизацiї визначається дiленням вартостi, яка амортизується, на очiкуваний перiод корисного використання об'єкта основних засобiв, вираженого у роках. Мiсячна сума амортизацiї визначається дiленням рiчної суми амортизацiї на 12, або дiленням вартостi, яка амортизується, на очiкуваний перiод корисного використання об’єкта основних засобiв вираженого у мiсяцях.
Лiквiдацiйна вартiсть об'єктiв основних засобiв визначається наказом Голови Правлiння Компанiї щодо готовностi об’єкта до експлуатацiї. Лiквiдацiйна вартiсть переглядається на кожну звiтну дату рiчної фiнансової звiтностi.
Нарахування амортизацiї здiйснюється наступним чином:
-з метою ведення податкового облiку – з мiсяця, наступного за мiсяцем введення об'єкта основних засобiв в експлуатацiю;
-з метою ведення бухгалтерського облiку – з мiсяця готовностi об’єкта основних засобiв до експлуатацiї.
Нематерiальнi активи
Визнання, оцiнка та облiк нематерiальних активiв здiйснюється у вiдповiдностi з МСБО 38 „Нематерiальнi активи” з урахуванням зазначених в цьому Положеннi застережень.
Придбанi (створенi) нематерiальнi активи визнаються за первiсною вартiстю, яка складається з вартостi придбання та витрат, що безпосередньо належать до придбання або доведення об’єкту до робочого стану. Одиницею облiку є окремий об'єкт нематерiальних активiв, який в повнiй мiрi вiдповiдає вимогам щодо визнання ресурсу активом.
Наступнi витрати, пов'язанi з полiпшенням нематерiальних активiв, капiталiзуються тiльки в тому випадку, якщо вони збiльшують майбутнi економiчнi вигоди, пов'язанi з тим об'єктом, до якого цi витрати вiдносяться.
Очiкуваний строк корисного використання об'єкта нематерiальних активiв встановлюється iнвентаризацiйною комiсiєю в мiсяцi отримання (створення) об'єкта.
Нематерiальнi активи облiковуються за первiсною вартiстю (собiвартiстю) з вирахуванням накопиченої амортизацiї та накопичених збиткiв вiд зменшення корисностi.
Амортизацiя окремого об'єкта нематерiальних активiв розраховується iз застосуванням прямолiнiйного методу, виходячи iз строку корисного використання об'єкту. Строк корисного використання об'єкта i фактори, що впливають на нього, вiдображаються в актах (протоколах) постiйно дiючої iнвентаризацiйної комiсiї, якi згiдно графiку обiгу документiв, здаються в бухгалтерiю.
Нематерiальнi активи, щодо яких не встановлений строк корисного використання не пiдлягають амортизацiї.
Лiквiдацiйна вартiсть нематерiальних активiв дорiвнює нулю.
Фiнансовi iнвестицiї.
При оцiнцi придбаних чи отриманих фiнансових iнструментiв наказом по Компанiї визначається мета їх придбання (до погашення чи для подальшого продажу). В залежностi вiд цього визначається категорiя, до якої будуть вiднесенi фiнансовi iнструменти та метод оцiнки фiнансових iнструментiв на кiнець кожного звiтного перiоду.
Iстотнi облiковi судження, оцiннi значення i допущення
Керiвництво використовує ряд оцiнок i припущень щодо подання активiв i зобов'язань та розкриття умовних активiв i зобов'язань при пiдготовцi даної фiнансової звiтностi вiдповiдно облiкової полiтики, сформованої на основi МСФЗ. Фактичнi результати можуть вiдрiзнятися вiд зазначених оцiнок. Допущення i зробленi на їх основi попереднiх оцiнок постiйно аналiзуються на предмет необхiдностi їх змiни. Змiни в оцiнках визнаються в тому звiтному перiодi, коли цi оцiнки були переглянутi, i у всiх наступних перiодах, порушених зазначеними змiнами.
Компанiя здiйснює оцiнку та вiдображення активiв i зобов’язань таким чином, щоб не переносити наявнi фiнансовi ризики, якi потенцiйно загрожують фiнансовому стану Компанiї, на наступнi звiтнi перiоди. Активи i зобов’язання Компанiї первiсно оцiнюються пiд час їх придбання чи виникнення та в подальшому оцiнюються на дату балансу за кожен звiтний перiод вiдповiдно до вимог Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi.
Судження щодо операцiй, подiй та умов за вiдсутностi конкретних МСФЗ
Якщо немає МСФЗ, який конкретно застосовується до операцiї, iншої подiї або умови, керiвництво Товариства застосовує судження пiд час розроблення та застосування облiкової полiтики, щоб iнформацiя була доречною для потреб користувачiв для прийняття економiчних рiшень та достовiрною, у тому значеннi, що фiнансова звiтнiсть:
• подає достовiрно фiнансовий стан, фiнансовi результати дiяльностi та грошовi потоки Товариства;
• вiдображає економiчну сутнiсть операцiй, iнших подiй або умов, а не лише юридичну форму;
• є нейтральною, тобто вiльною вiд упереджень;
• є повною в усiх суттєвих аспектах.
Пiд час здiйснення судження керiвництво Товариства посилається на прийнятнiсть наведених далi джерел та враховує їх у низхiдному порядку:
а) вимоги в МСФЗ, у яких iдеться про подiбнi та пов’язанi з ними питання;
б) визначення, критерiї визнання та концепцiї оцiнки активiв, зобов’язань, доходiв та витрат у Концептуальнiй основi фiнансової звiтностi.
Пiд час здiйснення судження керiвництво Товариства враховує найостаннiшi положення iнших органiв, що розробляють та затверджують стандарти, якi застосовують подiбну концептуальну основу для розроблення стандартiв, iншу професiйну лiтературу з облiку та прийнятi галузевi практики, тiєю мiрою, якою вони не суперечать вищезазначеним джерелам.
Судження щодо контролю над iншим суб’єктом господарювання
Станом на 31.12.2015р. Товариство не має контролю над об’єктами iнвестування.
Згортання фiнансових активiв та зобов'язань
Фiнансовi активи та зобов'язання згортаються, якщо Товариство має юридичне право здiйснювати залiк визнаних у балансi сум i має намiр або зробити взаємозалiк, або реалiзувати актив та виконати зобов'язання одночасно
Судження щодо справедливої вартостi фiнансових активiв Товариства
Справедлива вартiсть iнвестицiй, що активно обертаються на органiзованих фiнансових ринках, розраховується на основi поточної ринкової вартостi на момент закриття торгiв на звiтну дату. В iнших випадках оцiнка справедливої вартостi ґрунтується на судженнях щодо передбачуваних майбутнiх грошових потокiв, iснуючої економiчної ситуацiї, ризикiв, властивих рiзним фiнансовим iнструментам, та iнших факторiв з врахуванням вимог МСФЗ 13 «Оцiнка справедливої вартостi».
Керiвництво Товариства вважає, що облiковi оцiнки та припущення, якi мають стосунок до оцiнки фiнансових iнструментiв, де ринковi котирування не доступнi, є ключовим джерелом невизначеностi оцiнок, тому що:
1. вони з високим ступенем ймовiрностi зазнають змiн з плином часу, оскiльки оцiнки базуються на припущеннях керiвництва щодо вiдсоткових ставок, волатильностi, змiн валютних курсiв, показникiв кредитоспроможностi контрагентiв, коригувань пiд час оцiнки iнструментiв, а також специфiчних особливостей операцiй; та
2. вплив змiни в оцiнках на активи, вiдображенi в звiтi про фiнансовий стан, а також на доходи (витрати) може бути значним.
Якби керiвництво Товариства використовувало iншi припущення щодо вiдсоткових ставок, волатильностi, курсiв обмiну валют, кредитного рейтингу контрагента, дати оферти i коригувань пiд час оцiнки iнструментiв, бiльша або менша змiна в оцiнцi вартостi фiнансових iнструментiв у разi вiдсутностi ринкових котирувань мала б iстотний вплив на вiдображений у фiнансовiй звiтностi чистий прибуток та збиток.
Використання рiзних маркетингових припущень та/або методiв оцiнки також може мати значний вплив на передбачувану справедливу вартiсть.
Судження щодо очiкуваних термiнiв утримування фiнансових iнструментiв
Керiвництво Товариства застосовує професiйне судження щодо термiнiв утримання фiнансових iнструментiв, що входять до складу фiнансових активiв. Професiйне судження за цим питанням ґрунтується на оцiнцi ризикiв фiнансового iнструменту, його прибутковостi й динамiцi та iнших факторах. Проте iснують невизначеностi, якi можуть бути пов’язанi з призупиненням обiгу цiнних паперiв, що не є пiдконтрольним керiвництву Товариства фактором i може суттєво вплинути на оцiнку фiнансових iнструментiв.
Судження щодо виявлення ознак знецiнення активiв
На кожну звiтну дату Товариство проводить аналiз дебiторської заборгованостi, iншої дебiторської заборгованостi та iнших фiнансових активiв на предмет наявностi ознак їх знецiнення. Збиток вiд знецiнення визнається виходячи з власного професiйного судження керiвництва за наявностi об’єктивних даних, що свiдчать про зменшення передбачуваних майбутнiх грошових потокiв за даним активом у результатi однiєї або кiлькох подiй, що вiдбулися пiсля визнання фiнансового активу.
Забезпечення безперервностi дiяльностi.
Пiд час пiдготовки фiнансової звiтностi страхова компанiя керувалася одним iз основоположних принципiв безперервної дiяльностi, який передбачає здатнiсть Компанiї реалiзовувати свої активи та виконувати свої зобов’язання, в процесi здiйснення звичайної дiяльностi, що означає можливiсть продовжувати дiяльнiсть в майбутньому та пiдтверджено спiввiдношенням поточних активiв та зобов’язань,бiзнес-планами, бюджетами, прогнозами руху грошових коштiв, наявнiстю доступу до джерел фiнансування та пiдтримкою акцiонерiв.
Страхова компанiя веде бухгалтерський облiк згiдно з українським законодавством.
Мiжнароднi стандарти фiнансової звiтностi (далi – МСФЗ) виступають на даний момент ефективним iнструментом пiдвищення прозоростi i зрозумiлостi iнформацiї, яка розкриває дiяльнiсть суб’єктiв господарювання, створює достовiрну базу для визнання доходiв i витрат, оцiнки активiв i зобов’язань, яка надає можливiсть об’єктивно розкривати i вiддзеркалювати iснуючi фiнансовi ризики у звiтуючих суб’єктiв, а також порiвнювати результати їх дiяльностi в цiлях забезпечення адекватної оцiнки їх потенцiалу та ухвалення вiдповiдних управлiнських рiшень. Крiм того, МСФЗ якiсно впливають на можливостi керiвництва в областi управлiння органiзацiєю i надають значнi переваги перед конкурентами. У суб’єктiв, якi складають звiтнiсть за МСФЗ, значно зростає можливiсть залучити додатковi джерела капiталу та партнерiв по бiзнесу, якi допоможуть забезпечити економiчне зростання i процвiтання. У свою чергу суб’єкти, використовуючи МСФЗ, мають доступ до iнформацiї про фiнансовий стан потенцiйних партнерiв, що слугує додатковим iнструментарiєм при їх виборi.
Звiтнiсть по МСФЗ вперше була пiдготовлена станом на 31.12.2012 р.. Дата переходу на МСФЗ вважається 01.01.11р.
Ступень округлення фiнансової звiтностi — в тисячах гривнях.
Забезпечення прозоростi суб’єктiв нацiональної економiки має величезне значення, оскiльки, ринкова вартiсть капiталу визначається двома ключовими чинниками: майбутнiми доходами та майбутнiми ризиками. Деякi ризики дiйсно характернi для дiяльностi самих органiзацiй, проте є й такi, якi спричиненi вiдсутнiстю необхiдної iнформацiї, вiдсутнiстю точних вiдомостей про прибутковiсть капiталовкладень. Кредитори i iнвестори згоднi одержувати менший прибуток, але бути впевненими в тому, що достовiрна, справедлива i точна iнформацiї знизить їх ризики.
Страховик ставить перед собою мету в повнiй мiрi задовольняти потреби клiєнтiв в якiсному обслуговуваннi, наданнi фiнансових послуг. Дiяльнiсть Страховика ґрунтується на принципах надiйностi, збалансованостi фiнансових показникiв, дотриманнi норм дiяльностi фiнансової установи.
Розкриття iнформацiї щодо використання справедливої вартостi
Методики оцiнювання та вхiднi данi, використанi для складання оцiнок за справедливою вартiстю
Товариство здiйснює виключно безперервнi оцiнки справедливої вартостi активiв та зобов’язань, тобто такi оцiнки, якi вимагаються МСФЗ 9 та МСФЗ 13 у звiтi про фiнансовий стан на кiнець кожного звiтного перiоду.
Класи активiв та зобов’язань, оцiнених за справедливою вартiстю
Методики оцiнювання Метод оцiнки (ринковий, дохiдний, витратний)
Вихiднi данi
Грошовi кошти та їх еквiваленти Первiсна та подальша оцiнка грошових коштiв та їх еквiвалентiв здiйснюється за справедливою вартiстю, яка дорiвнює їх номiнальнiй вартостi Ринковий Офiцiйнi курси НБУ
Депозити (крiм депозитiв до запитання) Первiсна оцiнка депозиту здiйснюється за його справедливою вартiстю, яка зазвичай дорiвнює його номiнальнiй вартостi. Подальша оцiнка депозитiв у нацiональнiй валютi здiйснюється за справедливою вартiстю очiкуваних грошових потокiв Дохiдний (дисконтування грошових потокiв) Ставки за депозитами, ефективнi ставки за депозитними договорами
Дебiторська заборгованiсть Первiсна та подальша оцiнка дебiторської заборгованостi здiйснюється за справедливою вартiстю, яка дорiвнює вартостi погашення, тобто сумi очiкуваних контрактних грошових потокiв на дату оцiнки. Дохiдний Контрактнi умови, ймовiрнiсть погашення, очiкуванi вхiднi грошовi потоки
Поточнi зобов’язання Первiсна та подальша оцiнка поточних зобов’язань здiйснюється за вартiстю погашення Витратний Контрактнi умови, ймовiрнiсть погашення, очiкуванi вихiднi грошовi потоки
Iншi розкриття, що вимагаються МСФЗ 13 «Оцiнка справедливої вартостi»
Справедлива вартiсть фiнансових iнструментiв в порiвняннi з їх балансовою вартiстю
в тис.грн.
Актив Балансова вартiсть Справедлива
2014 2015 2014 2015
Якi облiковуються за методом участi в капiталi iнших пiдприємств 20139,0 20674 20139,0 20674,0
Iншi фiнансовi iнвестицiї доступнi для продажу 1095,0 1095,0
1095,0 1095,0
Дебiторська заборгованiсть 2109,0 4022,0 2109,0 4022,0
Кредиторська заборгованiсть 6,0 4,0 6,0 4,0
Справедлива вартiсть дебiторської та кредиторської заборгованостi, а також iнвестицiй, доступних для продажу, неможливо визначити достовiрно, оскiльки немає ринкового котирування цих активiв.
Керiвництво Товариства вважає, що наведенi розкриття щодо застосування справедливої вартостi є достатнiми, i не вважає, що за межами фiнансової звiтностi залишилась будь-яка суттєва iнформацiя щодо застосування справедливої вартостi, яка може бути корисною для користувачiв фiнансової звiтностi.
Консолiдована фiнансова звiтнiсть
Керуючись положеннями передбачене пунктом 9 МСФЗ № 10 «Консолiдована фiнансова звiтнiсть”, страховик не складає консолiдовану фiнансову звiтнiсть , так як не є материнським пiдприємством по вiдношенню до пiдприємства, в статутному капiталi якого страховик має вклад.
Розкриття iнформацiї, що пiдтверджує статтi поданi у фiнансових звiтах
Всi статтi доходiв i витрат, визнанi у звiтних перiодах включено до складу Звiту про фiнансовi результати (Звiт про сукупний дохiд).
Витрати вiдображаються в бухгалтерському облiку одночасно зi зменшенням активiв або збiльшенням зобов'язань. Витратами звiтного перiоду визнаються або зменшення активiв або збiльшення зобов'язань, що приводить до зменшення власного капiталу Товариства, за умови, що цi витрати можуть бути достовiрно оцiненi.
Витратами визнаються витрати певного перiоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здiйсненi.
За умови, що оцiнка доходу може бути достовiрно визначена, доход у Звiтi про фiнансовi результати вiдображається в момент надходження активу або погашення зобов'язання, якi призводять до збiльшення власного капiталу товариства.
За умови, що оцiнка витрат може бути достовiрно визначена, витрати вiдображаються у Звiтi про фiнансовi результати в момент вибуття активу або збiльшення зобов'язання.
Доходи i витрати зазвичай враховуються за принципом нарахування залежно вiд ступеня завершеностi конкретної операцiї, яка оцiнюється як спiввiдношення фактично наданого обсягу послуг i загального обсягу послуг, якi мають бути наданi.

Найменування показника Доходи
за 2015р. Витрати
за 2015 р. Доходи
за 2014р. Витрати
за 2014р.
А. Операцiйнi доходи i витрати:
Чистий дохiд вiд реалiзацiї 3423,0 - 3681,0 -
Iншi операцiйнi доходи i витрати 201,0 2062,0 276,0 29,0
Адмiнiстративнi витрати 1831,0 - 1541,0
Б. Iншi фiнансовi доходи i витрати 1698,0 2,0 1741,0 11,0
В. Iншi доходи i витрати 308,0 892,0 207,0 98,0
Всього: 5630,0 4787,0 5905,0 1679,0

. Операцiйнi витрати

2015 2014
Матерiальнi витрати 209,0 16,0
Витрати на оплату працi 789,0 575,0
Вiдрахування на соцiальнi заходи 299,0 223,0
Амортизацiя основних засобiв i нематерiальних активiв 253,0 260,0
Iншi операцiйнi витрати 3164,0 1385,0
Всього операцiйних витрат 4714,0 2459,0
Фiнансовi доходи та витрати

2015 2014
Процентнi доходи - -
Вiдсотки на депозитному рахунку в банку 1698,0 1741,0
Iншi фiнансовi витрати 2,0 11,0
Податок на прибуток
Керiвництво Компанiї в порядку, передбаченому пiдпунктом 134.1.1 ПКУ, прийняло рiшення про незастосування коригувань фiнансового результату з метою оподаткування.
Найменування показника 2015 рiк 2014 рiк (з врахуванням корегувань 2015 року за рахунок нерозподiленого прибутку)
Фiнансовий результат до оподаткування: прибуток/збиток на кiнець перiоду -525,0 2615,0
Витрати з податку на прибуток 78,0 406,0
Чистий фiнансовий результат: прибуток/збиток на кiнець перiоду -603,0 2209,0
Нематерiальнi активи.
Нематерiальнi активи Компанiї включають капiталiзоване комп’ютерне програмне забезпечення. Нематерiальнi активи облiковуються за їхньою вартiстю придбання. Витрати на придбання нематерiальних активiв капiталiзуються та амортизуються за лiнiйним методом протягом розрахункового строку служби активiв. Розрахунковий строк служби для програмного забезпечення встановлено 4 роки.
Для фiнансової звiтностi є суттєвими наступнi нематерiальнi активи, по яких розкривається така iнформацiя:
Група нематерiальних активiв ,що облiковуються компанiєю (комп'ютерна програма)
3. Первiсна вартiсть чи оцiнка на 01.01.2015. 541
4. Придбано (модернiзовано) -
5. Створено -
6. Вибуло -
7. Амортизацiйнi вiдрахування
311
Чиста балансова вартiсть на 31.12.2015 р. 230
Придбання нематерiальних активiв за рахунок державних субсидiй (грантiв тощо) не проводилось. Дослiджень та розробок у розумiннi МСФЗ (IAS) 38 «Нематерiальнi активи» не було. Компанiя понесла втрати на модернiзацiю комп'ютерної програми, з цiлю доведення до стану, в якому вiн придатний до використання за призначенням.
Всi нематерiальнi активи, що розкритi у цiй фiнансовiй звiтностi, належать Компанiї без будь-яких обмежень права власностi. Нематерiальних активiв, переданих у заставу, або у забезпечення зобов’язань, у тому числi третiх осiб, немає. Невизнаних у фiнансовiй звiтностi, але контрольованих компанiєю нематерiальних активiв, немає.
Вiдновлення збиткiв вiд зменшення корисностi не проводилося.
Нематерiальних активiв, що тимчасово не використовуються або вибули з експлуатацiї, немає.
Основнi засоби.
Основними засобами визнається актив, якщо очiкуваний термiн його корисного використання (експлуатацiї) або операцiйного циклу, установлений засiданням виробничої комiсiї, бiльше року та вартiсна оцiнка з 1 сiчня 2012 року становить суму, що перевищує 2 500 грн., з 1 вересня 2015 року становить суму, що перевищує 6000 грн.
Основних засобiв, що тимчасово не використовуються або вибули з експлуатацiї, немає.
Тис.грн.
Машини та обладнення Тронспортнi засоби Iнструменти, прилади та
iнветар
Iншi необоротнi активи Разом
1 2 3 4 5 6
Первiсна вартiсть
на 01 сiчня 2015р. 84 127 213 46 470
надiйшло 20 20
вибуло 3 3
на 31 грудня 2015р. 104 127 210 46 487
Амортизацiя
на 01 сiчня 2015р. 64 76 167 11 318
нарахована за рiк 13 18 37 4 72
знос на активи, якi вибули 2 2
Iншi змiни
на 31 грудня 2015 р. 77 94 202 15 388
Чиста вартiсть
на 01 сiчня 2015р 20 51 46 35 152
на 31 грудня 2015р. 27 33 8 31 99

Iнвестицiйна нерухомiсть. Iнвестицiйна нерухомiсть представляє собою квартиру виведену з житлового фонду , яка здається в оренду. Оренда класифiкується як фiнансова оренда, коли за умовами оренди передаються в основному всi ризики та вигоди, пов'язанi з експлуатацiєю активу, i оренда вiдповiдає одному з критерiїв визнання певного в МСБО 17 «Оренда». В нашiй компанiї оренда класифiкуються як операцiйна оренда.
Доход вiд здачi в оренду iнвестицiйної нерухомостi, який включений у статтю «Iншi доходи», склав станом на 31 грудня 2015р. _55,4_тис.грн.
Станом 31.12.2015р. справедлива вартiсть iнвестицiйної нерухомостi була розрахована професiйним оцiнювачем з використанням методу дисконтованих грошових потокiв (дохiдний метод) та порiвняльним методом.
Довгостроковi фiнансовi iнвестицiї
в тис.грн.
Актив Станом на 01.01.15р. Станом на 31.12.15р.
Якi облiковуються за методом участi в капiталi iнших пiдприємств 20139,0 20674,0
Iншi фiнансовi iнвестицiї 1095,0 1095,0
Фiнансовi iнвестицiї, якi облiковуються за методом участi в капiталi, при первiсному визнаннi облiковувались за собiвартiстю. Згодом iнвестицiї переоцiнювались до справедливою (ринковою) вартiстю, i у балансi вартiсть збiльшується або зменшується. Сума збiльшення або зменшення фiнансових iнвестицiй вiдображена на рахунку “Капiтал у дооцiнках”.
Балансова вартiсть фiнансових iнвестицiй збiльшується (зменшується) на суму, що є часткою iнвестора в чистому прибутку (збитку) об'єкта iнвестування за звiтний перiод.. Частка участi в капiталi складає 34,4 %.
Переоцiнка фiнансових iнвестицiй, якi облiковуються за методом участi у капiталi до справедливої вартостi, здiйснюється на кожну дату складання звiтностi.
Iншi фiнансовi iнвестицiї облiковуються за первiсною вартiстю (придбанi в основному з метою продажу в близькому майбутньому.)
Iнвестицiї мають облiковуватися як Актив вiд якого в майбутньому компанiя зможе отримувати прибуток.
В звiтному перiодi продаж та придбання фiнансових iнвестицiй компанiя не здiйснювала.
Поточних фiнансових iнвестицiй на балансi не має.
Запаси.
Станом на 31.12.2015р залишки виробничих запасiв складають _20_тис.грн.
Товорно-матерiальнi цiнностi облiковуються по цiнi придбання. Метод оцiнки залишається незмiнним протягом звiтного перiоду.
Дебiторська заборгованiсть
в тис.грн.
Актив Станом на 31.12.15р.
Дебiторська заборгованiсть за товари,роботи,послуг 963,0
Iнша поточна заборгованiсть 3036,0
Дебiторська заборгованiсть за рахунками:за видами авансiв з бюджетом 23,0
Дебiторська заборгованiсть включає в себе розрахунки по страховим контрактам. Страховi платежi фiксуються в бухгалтерському облiку за методом нарахування ,що випливає з умов договорiв страхування/ перестрахування незалежно вiд порядку сплати страхового внеску, визначеного у вiдповiдальному договорi.
Оскiльки страховi платежi страхувальником можуть вноситись одночасно з укладенням договору або пiсля його укладання одноразово, або вони можуть бути перiодичними ,тому завжди буде поточна дебiторська заборгованiсть.
Результат дiяльностi по договорам перестрахування вiдображено в прибутках вiд страхової дiяльностi.
Прибуток або збиток , якi виникають у зв'язку з договорами перестрахування не амортизуємо.
Аквiзицiйнi витрати за короткостроковими страховими контрактами, що пiдлягають капiталiзацiї не ведуться.
Резерв сумнiвних боргiв
Нарахування суми резерву сумнiвних боргiв за звiтний перiод вiдображається у звiтi про фiнансовi результати у складi iнших операцiйних витрат. Виключення безнадiйної дебiторської заборгованостi з активiв здiйснюється з одночасним зменшенням величини резерву сумнiвних боргiв. В 2015 роцi було нараховано резерв сумнiвних боргiв за методом застосування абсолютної суми сумнiвної заборгованостi. Сума резерву склала 1963,6 тис. грн.
Резерв вiдпусток Товариство не нараховує, виходячи з того, що страхова компанiя є малим пiдприємством. Сума ненарахованого резерву вiдпусток для фiнансової звiтностi Товариства не є суттєвою.
Грошовi кошти та їх еквiваленти в нацiональнiй валютi включають кошти в банках на депозитних рахунках , на поточних рахунках та в касi. При розмiщеннi грошових коштiв на депозитних рахунках компанiя отримує фiнансовий дохiд у виглядi вiдсоткiв. Середня дохiднiсть по депозитам у звiтному роцi 17,8%.
Звiт грошових коштiв за 2015 рiк складено за вимогами МСБО 7 за прямим методом, згiдно з яким розкривається iнформацiя про рух грошових коштiв у результатi операцiйної дiяльностi визначається за сумою надходжень вiд операцiйної дiяльностi та сумою витрачання на операцiйну дiяльнiсть грошових коштiв за даними записiв їх руху на рахунках бухгалтерського облiку. У звiтi вiдображений рух грошових коштiв на нетто-основi.
Власний капiтал.
в тис.грн.
Пасив Станом на 01.01.15р. Станом на 31.12.15р.
Зареєстрований капiтал 14278,0 14278,0
Капiтал у дооцiнках 14206,0 14776,0
Резервний капiтал 503,0 4613,0
Нерозподiлений прибуток 5803,0 1090,0
Статутний капiтал Товариства сформований у повному розмiрi внесками акцiонерiв вiдповiдно до вимог Господарського, Цивiльного кодексiв України та Законiв України “Про страхування”, “Про акцiонернi товариства”. Статутний капiтал сплачено в повному обсязi грошовими коштами.
Данi про розмiр статутного капiталу
Розмiр статутного капiталу Загальна кiлькiсть емiтованих акцiй Категорiя акцiй (простi iменованi) Кiлькiсть акцiй, якi перебувають у обiгу на фондовiй бiржi Номiнальна вартiсть однiєї акцiї
14278,0 тис.грн. 118003 шт 118003 шт. 0 121 грн
Показник iншого додаткового капiталу змiнився на 31.12.15р. за рахунок проведення уцiнка та до оцiнки активiв.
Резервний капiтал збiльшився на 110,0 тис.грн. згiдно Закону України “Про господарськi товариства “ст. 14 , ця сума є 5% вiд прибутку за 2015рiк.За рiшенням Загальних Зборiв акцiонерiв били сформованi вiльнi резерви страховика у сумi 4000,0 тис.грн. Джерелом їх створення є нерозподiлений прибуток пiдприємства.
Довгостроковi та короткостроковi кредити банкiв та iншi довгостроковi зобов’язання (у розрiзi пов’язаних та непов’язаних сторiн)
Станом на 31.12.2015 р. у товариства вiдсутнi кредити в банках.
Страховi резерви
тис.грн.
Пасив Станом на 31.12.15р.
Резерв збиткiв, або резерв незалежних виплат 386,0
Резерв незароблених премiй 1640,0
Частка перестраховикiв у страхових резервах 6,0
Резерв незароблених премiй розраховується методом 1/365 на будь-яку дату, визначається як сума незароблених страхових премiй за кожним договором. Резерв незароблених премiй являє собою частину отриманих премiй, що стосується незавершеного термiну дiї страхового покриття за договорами зi страхування, якi iснують станом на кiнець звiтного перiоду, розраховану на пропорцiйно-часовiй основi.
Резерв на покриття збиткiв. Резерв на покриття збиткiв являє собою сукупнi розрахунки остаточних збиткiв i включає резерв неврегульованих вимог i резерв збиткiв понесених, але ще не заявлених. В обидва вищевказаних резерва включаються витрати на врегулювання. Перший резерв стосується суттєвих вимог отриманих, але не врегульованих станом на кiнець звiтного перiоду. Його розрахунок здiйснюється на основi iнформацiї, отриманої Компанiєю в ходi розслiдування страхових випадкiв, в тому числi пiсля закiнчення звiтного перiоду. Резерв збиткiв понесених, але ще не заявлених розраховується з використанням методу фiксованого вiдсотку.
Методи таких розрахункiв i визначення остаточної суми резервiв постiйно аналiзуються та оновлюються. Коригування, здiйснюванi в результатi такого аналiзу, вiдображаються у звiтi про сукупнi доходи по мiрi їх виникнення. При розрахунках резерву на покриття збиткiв дисконтування не проводиться, оскiльки вимоги про виплату вiдшкодування i самi виплати надходять i розглядаються досить швидко.
Страхова компанiя дотримується нормативiв диверсифiкованостi активiв, якими представленi страховi резерви з видiв страхування, iнших, нiж страхування життя.
Тест адекватностi зобов'язань
До оцiнки адекватностi страхових зобов’язань Компанiя залучала фахiвця з актуарної та фiнансової математики.
При тестуваннi проводилось порiвняння балансової вартостi визнаних зобов'язань з поточної оцiнки майбутнiх грошових потокiв за страховими контрактами.
При оцiнцi достатностi UPR балансова вартiсть UPR порiвнювалась з очiкуваними виплатами та витратами на врегулювання збиткiв. Заробленi премiї використовувались без урахування перестрахування, оскiльки збитковiсть розрахована також без урахування перестрахування. Потенцiйнi доходи вiд реалiзацiї регресних вимог не враховувались.
Провiвши тест достатностi зобов’язань Страхова компанiя визначила, що сформованi нею страховi резерви, що вiдображенi в данiй звiтностi, є достатнiми (адекватними). Оскiльки розмiри резервiв сформованими Страховою компанiєю за методом визначеними законодавством , перевищують розмiр резервiв, сформованих актуарно.
Страховi контракти
Вiдповiдно до визначення МСФЗ 4, страховий контракт – це контракт, згiдно з яким одна сторона (страховик) приймає значний страховий ризик iншої сторони (власника страхового полiса), погодившись надати компенсацiю власниковi страхового полiса, якщо визначена непевна майбутня подiя (страховий випадок) негативно вплине на власника страхового полiса.
Невизначенiсть (або ризик) лежить в основi страхового контракту. Таким чином, на момент початку дiї страхового контракту iснує невизначенiсть, як мiнiмум, щодо однiєї iз наступних позицiй:
- чи вiдбудеться страховий випадок;
- коли вiн вiдбудеться; або
- скiльки страховик повинен буде сплатити, якщо вiн вiдбудеться.
Визначення страхового контракту посилається на ризик, який страховик приймає вiд власника страхового полiсу. Iншими словами, страховий ризик – це ризик, який iснує вiд початку та передається вiд власника страхового полiсу страховику. Контракт, який вiдповiдає визначенню страхового контракту, залишається страховим контрактом до тих пiр, поки не припиняться права та зобов’язання за ним, або поки не закiнчиться строк їхньої дiї.
Управлiння капiталом
Товариство здiйснює управлiння капiталом з метою досягнення наступних цiлей:
- зберегти спроможнiсть Товариства продовжувати свою дiяльнiсть так, щоб воно i надалi забезпечувало дохiд для учасникiв Товариства та виплати iншим зацiкавленим сторонам;
- забезпечити належний прибуток учасникам товариства завдяки встановленню цiн на послуги .
Ризики, управлiння ризиками
Управлiння ризиками в Компанiї здiйснюється в розрiзi фiнансових ризикiв, операцiйних ризикiв та юридичних ризикiв. Фiнансовi ризики включають в себе ринковi ризики i ризик лiквiдностi. Основними завданнями управлiння фiнансовими ризиками контроль за тим, щоб схильнiсть до ризикiв залишалась в цих межах. Управлiння операцiйними та юридичними ризиками має забезпечувати належне дотримання внутрiшнiх полiтик та процедур з метою мiнiмiзацiї операцiйних та юридичних ризикiв.
Ризик лiквiдностi визначається як ризик того, що особа може стикнутися з труднощами при виконаннi своїх фiнансових зобов'язань. Управлiння ризиком лiквiдностi забезпечується затвердженою полiтикою з розмiщення активiв, та дотриманням вiдповiдних нормативiв. Активи компанiї, вiдповiдно до вимог Нацiональної комiсiї, що здiйснює регулювання ринку фiнансових послуг, розмiщуються переважно в банкiвських установах "iнвестицiйного". Дотриманiсть нормативiв лiквiдностi контролюється за допомогою розмiщення спецiалiзованої звiтностi.
Операцiйнi ризики мiнiмiзуються шляхом стандартизацiї бiзнес-процесiв, та вiдповiдного контролю за їх виконанням на кожному етапi.
Управлiння юридичним ризиком здiйснюється за допомогою вiдповiдного юридичного вiддiлу, до функцiї якого належить контроль за наявнiстю таких ризикiв та їх врегулювання.

Виплати працiвникам
Середньооблiкова кiлькiсть штатних працiвникiв у 2015 роцi 14 чоловiк.
Всi винагороди працiвникам в Компанiї враховуються як короткi, вiдповiдно до МСБО 19.
У процесi господарської дiяльностi Компанiя сплачує обов'язковi внески на рахунки Мiнiстерства доходiв i зборiв за своїх працiвникiв, в розмiрi передбаченому законодавством України.

Оподаткування
Поточнi витрати на сплату податку на страхову дiяльнiсть Компанiї розрахованi згiдно з українським податковим законодавством, де базою оподаткування у 2015 роцi вiдповiдно до п.п. 136.2.1 ст.136 Кодексу ставки податку на дохiд вiд страхової дiяльностi встановлюються у таких розмiрах:
3 вiдсотки – за договорами страхування вiд об'єкта оподаткування, що визначається у п.п.141.1.2 п.141.1 ст.141 Кодексу;
Вiдповiдно до п.п.141.1.1 п.141.1 ст.141 Кодексу страховики сплачують податок на прибуток за ставкою, визначеною п.136.1 ст. 136 роздiлу III «Податок на прибуток пiдприємств», та податок на дохiд за ставкою, визначеною вiдповiдно до п.п. 136.2.1 та 136.2.2 п.136.2 ст.136 Кодексу.
Нарахований страховиком податок на дохiд за ставкою, визначеною в п.п.136.2.1 п.136.2 ст.136 Кодексу, є рiзницею, яка зменшує фiнансовий результат до оподаткування такого страховика.
Iнформацiя по пов'язаним особам
В данiй фiнансовiй звiтностi зв'язаними вважають сторони, одна з яких має можливiсть контролювати iншу або здiйснювати суттєвий вплив на прийняття фiнансових та операцiйних рiшень iншою стороною, як це визначено в МСБО 24 "Розкриття iнформацiї щодо зв'язаних сторiн". Рiшення про те якi сторони являються зв'язаними приймають не тiльки на основi їх юридичної форми, але i виходячи з характеру стосункiв зв'язаними сторiн.
Характер взаємовiдносин з пов'язаними особами заключається в наданнi послуг з видiв страхування, якi передбаченi Статутом Компанiї та умовами Лiцензiї на загальних пiдставах.
Дохiд отриманий вiд операцiй з пов'язаними особами у виглядi страхових премiй становить 10,9 тис.грн . Страховi платежi по договорам страхування встановленi у межах звичайного тарифу.
Подiї пiсля дати балансу
На дату затвердження фiнансової звiтностi iнформацiя щодо подiй, якi мають суттєвий вплив на показники фiнансової звiтностi не вiдбулися.
Датою затвердження фiнансової звiтностi станом на 31.12 2015 р. є «22» лютого 2015р.

Голова правлiння
ПрАТ СК «Грандвiс» П.М.Максименко

-

-

-